11-12 medicinale cannabis kweken: hoe doe je dat ? (2/11)Nadat je weet met welke complete kweekset (zie artikel 1/11) je aan de slag wilt gaan, is het tijd om je te verdiepen in de cannabisplant zelf en het kweken ervan. In 2 delen vertellen we je alles over een goede basis in het kweken van cannabis. Deel 1 zal bestaan uit de 1e vier fases, namelijk zaden, ontkiemen daarvan, de voorgroeifase en de groeifase. In deel 2 gaan we dieper in op de laatste 4 stadia. Na het lezen van deze 2 artikelen weet je waarom je niet met stekken moet werken. Je weet de beste ontkiemmethode. Je weet welke lamp perfect is voor de voorgroeifase en je weet bijvoorbeeld hoe je het omschakelmoment van 18/6 naar 12/12 kiest.
(Bron: Plantarium Nijmegen) |
Let goed op de keuze van je zaden!
Wij adviseren om uit zaad te kweken omdat die planten simpelweg sterker en gezonder zullen zijn en dus minder vatbaar voor allerlei ziekten en schimmels. Wij gaan er vanuit dat je met gefeminiseerd zaad werkt (zaad dat 99,9% vrouwelijk is) mocht dit niet zo zijn dan kun je in de bloeifase controleren of het een mannetje of een vrouwtje is. De vrouwtjes zijn de planten die je wilt kweken, die geven bloemen en geen zaad. Eventuele mannetjes planten dien je dan ook zo snel mogelijk te verwijderen voordat die in staat zijn om de vrouwtjes te bevruchten. Kort gezegd is een mannetjes plant te herkennen aan de balletjes die aangemaakt worden (duidelijk zichtbaar). De vrouwelijke plant is te herkennen aan de witte haartjes die uit de calyx / toppen van de plant komen. Bij Plantarium verkopen wij alleen vrouwelijke (gefeminiseerd) zaden waar we zelf ook ervaring mee hebben. We hebben een breed assortiment. Ben je op zoek naar een actief wietje (sativa) of heb je zin om lekker te ontspannen na een dag hard werken (indica). We hebben voor ieder wat wils. Kijk op onze website plantarium.nu voor een uitgebreid assortiment aan zaden of kom langs in onze winkel en laat je adviseren. We zijn bekend met de soorten en we weten hoe een plant zich gedraagt onder bepaalde omstandigheden en bijv. smaakt. Zoals bijv. de populaire Amnesiac van Spliff, een zeer stabiele haze soort.
2. Hoe kun je het beste een zaadje ontkiemen? Na aankoop van de zaden is het tijd om te ontkiemen. Een handeling waar veel technieken voor zijn. Bij Plantarium hebben we kant en klare complete ontkiem setjes (+ handleiding) waarbij je alles krijgt wat nodig is. Wij kunnen je daar uiteraard ook bij adviseren hier alvast een korte omschrijving van de handelingen. Het is bij het kweken uit zaad om te beginnen altijd aan te raden meer zaadjes te ontkiemen dan het aantal planten dat je van plan bent om te gaan kweken. Op die manier geef je jezelf de kans om de 4 dezelfde plantjes eruit te zoeken en daarmee aan de slag te gaan. Het beste is om 4 planten te kiezen met hetzelfde fenotype. Fenotype bestaat uit te observeren eigenschappen van een plant zoals formaat, kleur, geur en gedrag. Idealiter streef je naar het perfecte (zo egaal mogelijk) bladerdek. Waarom? Daar vertellen we je later meer over. Hoe kan je het beste een zaadje ontkiemen ?
- Neem een koffiefilter en knip die aan 1 zijkant open. Je hebt dan meer ruimte om de zaadjes goed te plaatsen. - Maak het koffiefilter goed nat onder een kraan en laat de filter even uitdruppelen - Max. 5 zaden op rij met het puntje omlaag - Stop de filter met de zaadjes in een gripbag (om uitdroging filter te voorkomen) - Hang de zak bijv. In een keukenkastje waar het donker is en lekker warm - Na 1-3 dagen zal het worteltje verschijnen. - Vul het kweekpotje (9x9x10cm) voor de helft met Canna Terra aarde - 30 ml liter water geven (Rustig ingieten om de aarde de kans te geven het water op te nemen) - Maak met sateprikker 1 cm diep holletje - Plant het zaadje met het worteltje naar beneden - Draag handschoentjes om te voorkomen dat je bacteriën overbrengt - Zodra de eerste blaadjes boven de pot uitsteken vul je ook de andere helft met aarde TIP: Geef niet te veel water in het begin je plantje heeft nog niet zoveel nodig! 3. Waar moet je op letten tijdens de voorgroeifase ? Je plantje heet nu een zaailing. Deze fase duurt ongeveer 2-3 weken. Het is aan te raden je zaailing niet direct volle bak licht te geven maar dit langzaam op te voeren. Zeer geschikt hiervoor is de Elektrox voorgroei lamp van 110 Watt. (2 x 55 Watt). Door het lagere wattage en het blauwe (groei) licht zal de temperatuur niet te hoog worden en kunnen je zaailingen zich rustig ontwikkelen. Doordat er minder warmtestraling is zal de plant langer doen met het water dat je geeft. Vandaar dus ook de tip in het begin niet te veel water te geven. Door de speciale samenstelling van het lichtspectrum zal de plant weinig ruimte laten tussen de vertakkingen en dat draagt weer bij aan goede compacte toppen later. Deze elektrox voorgroei lamp is overigens zeer geschikt voor de speciale Homebox Ambient Voorgroeitent. Mocht je HPS gebruiken dan hang je de lamp in het begin bijv. wat hoger in de ruimte en laat de lamp geleidelijk zakken gedurende deze periode. Zaailingen kunnen zeker in het begin verbranden als de lamp te laag hangt. Daarom is de Elektrox voorgroei lamp zeer geschikt. Door het lage wattage (110 Watt) kun je de lamp dicht bij je kleine plantjes hangen. De hoeveelheid blauw licht zorgt er ook nog eens voor dat je plantje zich goed zal ontwikkelen tijdens de voorgroeifase. Normaliter is na 2-3 weken het kleine potje te klein geworden en de zaailing zal moeten worden overgepot naar een grotere pot. Een gevoelig werkje waarbij je moet oppassen de wortels niet kapot te trekken. Wat gebeurt er met je zaailing tijdens de vegetatieve groeifase?
De plant beland in de vegetatieve groeifase wanneer ze erg snel nieuwe vertakkingen en bladeren aanmaakt. Een gezonde wietplant in perfecte omstandigheden kan 5 / 7,5 cm per dag groeien! Let goed op wanneer je de klok omschakelt. Hiermee bedoelen we het moment dat je je lamp naar 12 uur licht en 12 uur donker instelt. Hoe langer de groeifase hoe groter de plant zal worden. Hou er rekening mee dat wietplanten wel kunnen verdubbelen in hoogte als je ze in de bloei zet. Voor je het weet is je kweekruimte te klein en groei je te dicht bij de lamp. Dit zal verbrande bladeren en toppen opleveren en dat moet je niet willen natuurlijk. Bij HPS is een 10% regel van kracht bijv. een 400 Watt lamp moet je 40cm van je toppen ophangen. Bij 250 watt hou je 25 cm aan etc. Erg belangrijk ook is het bepalen van het omschakelmoment van 18 uur licht en 6 uur donker naar 12 uur licht en 12 uur donker. Dit kun je het beste van te voren bepalen aan de hand van je gewenste maximale hoogte en sterkte van je lamp. Voor een uitgebreide uitleg hierover zou ik jullie willen doorverwijzen naar de artikelen op CNNBS genaamd: Het perfecte bladerdek geschreven door een van de kweekexperts van Plantarium in Nijmegen. Gelukkig zijn er talloze technieken om de groei van de plant te kunnen sturen. Er zijn er zelfs zoveel dat je de plant meer schade kunt berokkenen dan dat je er resultaat van hebt. Je moet dus goed weten wat je doet. Twee zeer populaire technieken zijn ‘toppen’ en ‘low stress training’. Erg handig als je je planten graag laag wilt houden. De woorden zeggen het eigenlijk al, als je je wietplant gaat toppen dan haal je de nieuwste groeispurt (top) weg zodat er meer energie naar de zijtoppen gaat. De zijtoppen halen daarna idealiter de hoofdtop in qua lengte. Je krijgt een bredere plant met meerdere hoofdtoppen. Een goede manier is het toppen met je vingers. Je knijpt dan direct de plant dicht en sluit de wond. Een open wond is vatbaar voor ziektes en schimmels en dat moet je ten alle tijden zien te voorkomen. Ook kun je het met een schaartje doen zorg dan dat de schaar goed schoon is (gebruik bijv. alcohol)! Het is een stressvolle handeling en de plant heeft altijd de tijd nodig om hiervan te herstellen. Een andere populaire techniek is ‘low stress training’. Met ‘LST’ ga je de takken van je plantje vastbinden aan je pot op de plek waar je ze wilt hebben. Op deze manier kun je je plant ook goed laag houden en zorg je ervoor dat de kleinere topjes aan een tak ook richting lamp gaan groeien en volwaardige buds worden. Om te beginnen is dit een stuk minder slecht voor je planten. Zij krijgen dus minder stress. De tak van een (gezonde) cannabis plant kan behoorlijk ver buigen voor zij breekt of knakt.
We hebben een poging gewaagd om dit een beetje in een korte versie aan jullie te vertellen. Je kunt je voorstellen dat er nog veel meer bij komt kijken. Wij praten hier dagelijks met onze klanten over in onze winkel in Nijmegen. Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel kom dan langs.
Dit is een beeld van de eerste 4 fases tijdens de kweek van cannabis. In een volgende artikel gaan we verder met de laatste 4 fases tijdens je cyclus. In het volgende artikel gaan we dieper in op de volgende 4 fases zodat jij na het lezen van dat artikel een goed beeld hebt van de beginnende fases die komen kijken in het leven van een cannabisplant. (Bron: Plantarium) social: |
|
recente NieuwsITEMS:
Reggae Agenda Nieuws Archief >>
Reggae Agenda Nederland - 2019 (c)
Partners:
|
business:about use-mail:info@reggae-agenda.nl
Productie:I-reMedia Leoninusstraat 31 6821EN, Arnhem |
follow, like & share
|
|